POREKLO PREZIMENA PAVLICA

Poreklo prezimena Pavlica koje je nastalo u Lici, Hrvatska, slučajno sam otkrio kod advokata Pavlica Srđe iz Zemuna kod koga sam našao originalno pismo koje je pisao čukunun rodonačelnika (osnivača) prezimena Pavlica. To pismo  koje je pisano 1950. godine iz Amerike u Vojvodinu (Novi Sad), čovek koji je pisao pismo  zvao se Milan Pavlica, rođen u Komiću oko 1873. godine kao i njegova sestra od strica iz Siska, udata u Novi Sad.

Na jednom mestu u pismu on piše da ona prenese svom sinovcu o poreklu i lozi Pavlica, pa on piše ko je njegov otac, a koje je njen otac, nadalje tko im je deda, pradeda i čukundeda Sava PAVLOVIĆ KOJI JE UZEO – ODREDIO PREZIME Pavlica. Milan navodi daa je Sava došao u Liku iz Hercegovine kao Sava Pavlović, da se oženio u selu, da je imao devet sinova, osam se ženilo, jedan nije imao dece, podelili se na dvoje, četri ostala u selu i okolici, a četri otišla ’’dalje’’. To dalje nije sigurno gde su mogli otići. Po mojim procenama i na osnovu dosad prikupljenih podataka o lozama, zaključujem da su od osmero braće bila dava u Poljicu / deo Komića), jedan u samom Komiću i jedan u Paklariću, naime u ovim selima dolazi do međusobnog uzimanja među Pavlicama, pa je tako i rođeni brat pisca pisma oženio Pavlicu iz sela i to iz neposredne blizine. Oni su mogli biti u četvrom kolenu (osmom stepenu po crkvenom pravu) pa je takva ženidba mogla biti legalizovana.Pavlice u Počitelju i Ploči nisu u rodbinskom odnosu sa Pavlicama iz Poljica, Komića i Paklarića. Naime Pavlice u Počitelju i Ploči sam našao u knjizi Karla Kasela pod nazivom ‚‚Popis Like i Krbave 1712‚‚ pa se tako u Počitelju nalaze četri porodice (koje mogu biti u međusobnom bližem srodstvu) sa oko 200 hektara zemlje i jedna porodica u Ploči, gde jedan član te porodice (a nije nosioc porodice) ima oko 70 godina.

Zašto je Sava Pavlolvić, zvani ’’Sako’’, uzeo prezime Pavlica to nije sigurno, ali moja teza je da je mogao biti  netko od njegovih predaka iz sela Pavlica kod Raške, gde postoji i manastir Pavlica. Kada su eventualni njegovi preci napustili Rašku i otišli u Hercegovinu, teško je dokazati, ali cenim da je to moglo biti oko 1690. Godine kod  velike seobe iz Srbije za Bosnu,Hrvatsku i Vojvodinu.

 Na ovu temu napisao sam moje viđenje porekla prezimena Pavlica, ali prihvatam i svaku drugu verziju koja ima logičnu vezu. U razmeni podataka pomoću E-maila dobićete više podataka.

 
RODBINSKO STABLO PREZIMENA PAVLICA

Uputstvo uz rodbinsko stablo Pavlica

Shrani.si
 Shrani.si
 

Obavesti ostale na Facebook-u!

Share on Facebook

Obavesti ostale

Zadnji komentar

by poreklo-prezimena-pavlica over a year ago
by Milan Pavlica over a year ago

Posetioci

Poslednji korisnici